Vlastní úroda i v zimě, aneb nakličovat můžete celý rok!

Vlastní úroda i v zimě, aneb nakličovat můžete celý rok!

Klíčící řeřicha
Klíčící řeřicha

Jak si vypěstovat vlastní klíčky a výhonky? Není na tom nic složitého. A v domácích podmínkách jde o neskutečně levnou záležitost.

V obchodě zaplatíme za naklíčená semínka majlant, protože jde jednak o moderní zboží, jednak je náročné zachovat správné podmínky po celou dobu přepravy a skladování. To však doma řešit nemusíme. Stačí tácek, miska, sklenice nebo nakličovací misky, které nejsou nijak drahé a vydrží roky.

Nakličovat můžeme ve sklenici nebo v misce, na tácku, na vatě, v nakličovacích miskách nebo rovnou ve větší míse (když stojíme o větší výhonky). Pojďme se na způsoby nakličování podívat popořadě.

zelená zahrádka i v zimě
Zelená zahrádka i v zimě

Nakličování ve sklenici či v misce

Největší semínka, kterými je kupříkladu cizrna, hrách (naklíčenému hrachu se u nás tradičně říká pučálka), bambus, dýně, mungo, se nakličují  nejsnadněji. Nepotřebujete k tomu nic jiného než sklenici nebo misku a vodu. Semínka jen dáte do sklenice či misky a zalijete vodou. Jen pozor, použít lze pouze semínka nepoškozená, která mají v pořádku klíček.

Vždy čerstvé a plné síly
Vždy čerstvé a plné síly

Po 12 hodinách vodu vyměníte, cyklus budete opakovat tolikrát, než budou semínka naklíčená dle vašeho přání. Pravidelná výměna vody je veledůležtá, aby se tu nerozmnožovaly nežádoucí mikroorganismy.

Cizrna začne ukazovat známky klíčení již během jednoho dne, bambus o něco později. Semínka můžeme ujídat už během klíčení, budou svěží, sladká, křupavá, plná nového života. Zcela ztratí svou typickou tvrdost, při které je po usušení skladujeme.

Naklíčená semínka přemístíme do lednice, kde se jejich růst výrazně zpomalí. Zkonzumujeme do tří dnů. Výjimkou jsou bambusové výhonky, ty vydrží čerstvé mnohem déle, i týden. Naklíčená semínka lze i uvařit, například do cizrnového salátu nebo na hrachovou polévku. Nejvyšší hodnotu samozřejmě mají ta syrová.

U bambusu často stojíme o delší výhonky, ale v bílé barvě. Proto bambus necháme naklíčit v neprůhledné misce a pod překrytím z utěrky, aby se k výhonkům nedostalo světlo, ze kterého by výhonky zezelenaly a hlavně ztvrdly či ztuhly.

Vždy čerstvé a plné síly
Vždy čerstvé a plné síly

Nakličování na vatě

Na vatě nakličujeme ta semínka, ze kterých chceme sklízet pouze výhonky a první lístečky. Typicky jde například o řeřichu, vojtěšku, hořčici, ale také třeba o ječmen nebo pšenici. Nakličování na vatě chce samozřejmě tácek nebo talířek, na to dokonale prolitou vatu a pak už jen nasypat semínka.

Sejeme celkem daleko od sebe, aby se semínka navzájem nenadzdvihovala. Tím by klíčky vyschly a odumřely. Semínka naklíčí a zakoření, my budeme mezitím stále přidávat vodu, ale jen podle momentální potřeby.

Některým druhům bude stačit pouhé vlhčení střičkou, a to zejména hořčici, která při převlhčení velmi rychle chytá plíseň. Sklízíme pouze výhonky a lístečky, kořínky bohužel zůstávají uvězněny ve vatě. Použít můžeme i buničitou vatu.

V nakličovacích miskách to jde v podstatě samo a na etapy
V nakličovacích miskách to jde v podstatě samo a na etapy

Nakličování ve speciálních nakličovacích miskách

Nejsnadněji a nejspolehlivěji nám semínka naklíčí ve speciálních nakličovacích miskách. Musíme do nich sice investovat, ale jedná se o položku několika málo set korun. Nakličovací misky nám vydrží několik let, když na ně budeme opatrní (jde o plast).

Vždy čerstvé a plné síly
Vždy čerstvé a plné síly

Nakličovací misky mají drážkované dno a také víko, dají se postavit do výsledného komínku, kdy spodní miska je pouze odkapávací. Do horní misky nalijeme dvakrát za den čerstvou vodu a necháme ji protéct celým komínkem, až do odkapávací misky. Tím se semínka dostatečně navlhčí a díky víku budou ve vysoké vzdušné vlhkosti.

Semínka proléváme vodou dvakrát denně, takže plísně ani hniloba nehrozí. Tedy za předpokladu, že jsme do misky nedali příliš mnoho semínek. A také za předpokladu, že větší semínka jsme vytřídili – vybrali jen ta nepoškozená zdravá. Přebírat je potřeba mungo fazole, čočku, hrách, bambus, ale i obilí. Menší semínka se poškodí málokdy.

Během nakličování semínka konzumujeme. A až jsou naklíčená podle našich představ, přemístíme je do lednice. Když budeme nakličovat na etapy, budeme mít denně k dispozici klíčky a výhonky, zde dokonce i s kořínky.

Vždy čerstvé a plné síly
Vždy čerstvé a plné síly

Proč doma nakličovat?

Protože si tím téměř zdarma obstaráme vysoce ceněné obohacení jídelníčku, které nám hlavně v zimě a na počátku jara dokonale pomůže s únavou, s minerály, enzymy, s vitamíny a s naší imunitou.

Příjemně nás překvapí zvýšení kvality vlasů, nehtů a celkově pokožky, čerstvá vláknina pomůže s trávením. Nejvíce ceněné jsou ony enzymy. U naklíčených semínek totiž máme tu čest s celými organismy překypujícími novým životem a zásobenými vším, co k němu potřebují.

Podobné články v internetu: